Supersmarrigt!

Bjöd mina päron på middag ikväll.Mamma hade fått lite älgfärs som jag fick äran att laga iordning. Jag har aldrig ätit älg förrut så det var helt nytt för mig.

 

Nu är jag så osvensk så jag säger, satan vad gott det blev! Så har du möjlighet måste du prova att laga detta, såsen blev himmelsk!

 

Älgfärsbiffar med mandelpotatis

Kock: Per Morberg » Bok: Morberg jagar och lagar »

Antal portioner: 4

Ingredienser

500 g älgfärs

1 st ägg

1 tsk salt nymalen peppar

1 st gul lök

3 st enbär

2 dl vispgrädde

0.5 dl ströbröd

Rapsolja och smör till stekning

Sås

2-3 st schalottenlökar

1 msk smör

2 dl vilt- eller köttfond

3 msk sherry

3 dl vispgrädde eller crème fraiche

4 msk messmör,

ca 2 msk lingon, rårörda

2 tsk fransk senap

2 msk japansk soja, helst tamari Salt, ev Peppar

Gör så här

1. Biffar Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet.

3. Skala och riv löken.

4. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna.

5. Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora pannbiffar.

6. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.

Sås

7. Skala och finhacka schalottenlökarna.

8. Fräs dem i smöret i en kastrull.

9. Häll i fond, sherry och grädde och låt allt koka upp under omrörning.

10. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens.

11. Rör om då och då.

12. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

13. Vid servering Servera biffarna tillsammans med såsen, ugnsbakad mandelpotatis och rårörda lingon. Häll med fördel såsen över biffarna

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Emma » Söndag:  ”vår:) snart!”

  • kajsa » Gud hör bön!:  ”Kul o läsa om din framfart på moppen finns inga hinder för dig bara utmaningar. ..”

  • Therry » Snurr:  ”Supernajs! Då kom grejerna till användning trots allt. Själv har jag en större k..”

  • Annika » Snurr:  ”Förstod inte först vad snurrbräda var för något. Men nu klickade det, vad smart.”

  • marie f » Fredag!:  ”Ha en fortsatt bra dag och kväll. Julkram till dig.. ”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln