• Recept

Mariannes Kyckling

4 port

 

2 grillad kycklingar eller 4 kycklingfiléer strimlade och genomstekta

6 dl grädde (valfri %)

1 brk Mango Chuttney

Orientalisk curry efter smak

Sambal Olek efter smak

Vitlök efter tycke

2 strimlade röda paprikor

Ris

Gör så här:

Lägg den klara strimlade kycklingen i en ugnsfast form

Bred den strimlade paprikan över

Blanda alla dom övriga ingredienserna i en skål och häll över kycklingen/paprikan

Ställ in i en varm ugn 200* ca 15 min servera med ris till

Spätta med räkor och parmesantäcke

 

 

4 personer

 

Du behöver: 4 färsk eller fryst spättafilé, c:a 200g/portion 1 citron salt och peppar 2½ dl skalade räkor ½ rödlök, finhackad 1 dl dill, grovhackad ½ dl mascarpone 2 filodegsark 1 äggula 1 dl riven parmesan

 

Gör så här: 1. Pressa citron över fisken och salta och peppra. 2. Låt stå i rumstemperatur i 10-15 minuter medans de andra momenten görs. 3.Blanda räkor med lök, dill och mascarpone. 4.Salta och peppra. 5.Halvera filodegsarken, pensla med äggula och strö parmesan över. 6.Fördela räkblandningen på fiskarna. 7.Knyckla ihop filodegsarken och lägg på fisken. 8.Sätt in i ugn på 200 grader i c:a 20 minuter. Servera med pressad potatis.

 

Räkrullar med pepparrot

16 st
250 g skalade räkor
2 ägg
1 dl crème fraiche
1-1 ½ msk riven färsk pepparrot
1 knippe gräslök
1-2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 mjuka tunnbröd, ca 20x25 cm
Gör så här
Spara 16 räkor till garnering och hacka resten. Skala och mosa äggen. Blanda ägg, räkor, crème fraiche, pepparrot, gräslök, salt och peppar. Bred ut röran på tunnbrödet och rulla ihop från långsidan. Låt dem ligga i plast i kylen någon timme. Skär varje rulle i 8 bitar. Garnera med räkor och gräslök.

Rullarna kan man göra i god tid och låta ligga klara i kylen i några timmar. Bara att skära upp allt eftersom gästerna droppar in. Låt gärna räkorna rinna av på hushållspapper om de känns blöta så att inte fyllningen blir för

 

Scampispett med örtcoucos

 

Scampispett med örtcoucos

En favorit!!!

4 pers

8 scampispett

1 påse marinad fisk& skaldjur

coucos:

4 port kokt coucos

1 klyfta vitlök

2 dl färska örter

0,5 dl rapsolja

2 msk citron

salt

peppar

wasabisås

1 msk wasabi

2 dl creme fraiche

2 msk flytande honung

2 msk äppelcidervinäger

Gör så här:

Lägg scampin i marinaden ca 1 timme. Jag brukar woka dom lite snabbt på spisen, eller så grillar du dom.

Blanda alla ingredienser till såsen, ställ kallt.

Koka cocousen enligt anvisningen. När den kokat klart blandar du i

1 klyfta vitlök, 2 dl färska örter (i frysen 1 ask provencalska örtkryddor) 0,5 dl rapsolja, 2 msk citron

Rödbetor med chèvre på salladsbädd

 

Antal portioner: 4

Ingredienser

4 4 nävar ruccola 2 2 dl pinjenötter 4 4 st rödbetor Chèvre Tryffelhonung Nätmelon

Gör så här

1. Börja med att skrubba och skölj rödbetorna ordentligt, skär inte bort hela blasten.

2. Lägg dem i en kastrull med kallt vatten så att det täcker rödbetorna väl (som man kokar potatis) . Koktiden är ca 20-30 minuter, beroende på betornas storlek. Gör ett stick prov för att se om betorna är färdiga.

3. Rosta ca 2 deciliter pinjenötter.

4. Förbered med att skära nätmelonen i tärningar eller avlånga sticks om man så föredrar.

5. Skär chèvreosten i tunna skivor.

6. När rödbetorna är klar låt dem då svalna något skär sedan bort skalet, skär dem som skivor eller sticks.

7. Lägg ut en bädd av färsk ruccola.

8. Lägg sedan upp rödbetorna, chèvren, melonbitarna, pinjenötterna och ringla till sist över tryffelhonungen

Quesedillas med kyckling och mozzarella

 

Ingredienser

150 150 g grillad kyckling4 4 st tortillabröd 200 200 g mozzarella 2 2 msk honung 1 1 msk jalapenos 100 100 g ruccola

1. Skiva kycklingen tunt. Fördela kyckling, honung, jalapenos, ruccola och sist mozzarella på två tortillabröd. Lägg på ett naturellt bröd och tryck ihop.

2. Hetta upp en stekpanna eller och stek varje bröd på båda sidor på svag värme tills de är gyllenbruna.

3. Skär varje quesadillas i 6-8 tårtbitar och servera

Broccoligratäng

 

Ingredienser: Frusen broccoli nog för att täcka en ugnsorm 1 pkt bacon 1 tärning grönsaksbuljong 1/2 paket mögelost 1-2 dl riven parmesan 150 g rivost Peppar efter smak 2-3 dl vispgrädde Ev ägg ifall du vill stanna gratängen

Gör så här Sätt ugnen på 175 grader Smula buljongtärningen i en stor ugnsform Fyll upp ett lager frusen broccoli Klipp över ett paket bacon Smula över mögelosten Strö över rivost och parmesanosten Peppra och häll över grädden In i ugnen 15-20 min. Ta ut när ytan är gyllenbrun

Älgryta med kantareller och mesost

4 portioner

1 kg benfritt älgkött

1 morot

50 g rotselleri

1 gul lök

smör

salt, peppar

15 stötta enbär

1 lagerblad


Skär älgköttet i grytbitar. Skala moroten och rotsellerin och skär dem i tärningar. Skala löken och skär den i klyftor. Smält smör i en gjutjärnsgryta. Fräs älgköttet ett par minuter tills det fått fin färg. Tillsätt lök, rotfrukter och kryddor och låt dem fräsa med någon minut. Häll i rödvin och låt grytan

sjuda under lock i cirka 1 1/2 timme tills köttet är mört. Tillsätt grädde och messmör. Rensa kantarellerna och fräs dem i smör tills de är vackert gyllene. Vänd ner dem i grytan. Strö över färsk oregano eller hackad persilja.

 

Hokkienudlar med brynta pilgrimsmusslor

 

Ingredienser 350 gram hokkienudlar
2 tsk sesamolja
8 st Schalottenlök(ar)
1 msk strimlad ingefära
200 gram haricots verts

250 gram kinesisk broccoli (gai larn)
3 msk ostronsås
2 msk sweet chilisås
12 st pilgrimsmusslor
1 msk chiliolja
lime

 

Tillagning

 

Lägg nudlarna i en skål och täck med kokande vatten. Låt nudlarna stå i 2 minuter och låt rinna av. Hetta upp olja i en wok eller stekpanna på stark värme. Tillsätt charlottenlök och ingefära och woka i 2 minuter. Tillsätt nudlarna och woka i ytteerligare 3 minuter eller tills nudlarna är genomvarma. Skeda upp nudlarna i en hög på uppvärmda tallrikar eller i skålar. Hetta upp chiliolja i en wok eller ssstekpanna på stark värme. Tillsätt pilgrimsmusslorna och woka i 10-20 sekunder på varje sida eller tills de är lätt brynta. Fördela pilgrimsmusslorna ovanpå nudlarna och servera med limeklyftor.

 

 

 

Räkor Indianne 4 port

 

1/2 kg räkor med skal eller ca 200 gr färdigskalade

1 paprika

10 cm purjolök

1,5 dl grädde

1 brk creme fraiche

2 vitlöksklyftor

salt, peppar, chilipeppar, cayennepeppar, paprikapulver Efter smak

 

Gör så här

Bryn smöret, tillsätt curryn och pressa i vitlöken och dom finstrimlade grönsakerna. Krydda med dom andra kryddorna och tillsätt tomatpurén, grädde och creme fraiche låt puttra 5 min tillsätt räkorna och hetta snabbt upp allt.

Servera med ris en god sallad och baguette

Trattkantarellsoppa med gorgonzolaost och rucola

 

ca 30min

Ingredienser

2 l trattkantareller, färska
60 gram smör
1 st gul lök(ar)
2 msk vetemjöl
1 l kycklingbuljong
1 tsk kapris
50 gram gorgonzolaost

2 msk crème fraiche
0,5 st pressad citron
cayennepeppar
salt
1 kruka(or) rucola
6 cl portvin
basilika
2 tsk svampmjöl

Tillagning

Du kan själv göra svampmjöl av all torkad svamp i exempelvis mixer eller mortel. Förvaras i glasburk och används som smakförstärkare i soppor, såser och andra anrättningar.
1. Förkoka svampen i en gryta utan smör tills allt vatten avdunstat, salta lätt. Ta bort en fjärdedel av svampen och ställ den åt sidan. Tillsätt smör och hackad gul lök och låt svamp och lök steka en stund. Pudra över svampmjölet och vetemjölet, fyll på med varm kycklingbuljong och koka under omrörning. Låt sjuda i ca fem minuter.
2. Kör soppan i mixer tillsammans med kapris, gorgonzola och crème fraîche. Häll tillbaka soppan i grytan, koka upp och smaksätt med pressad citron, cayennepeppar, portvin och eventuellt lite mer salt.
3. Strimla rucolan, lägg ner den i soppan och låt sjuda någon minut. Fördela de sparade svamparna i varma sopptallrikar, ös upp soppan och garnera med färska basilikablad.

 

 

Älgfärsbiffar med mandelpotatis

 

Kock: Per Morberg » Bok: Morberg jagar och lagar »

 

Antal portioner: 4

 

Ingredienser

500 g älgfärs

1 st ägg

1 tsk salt nymalen peppar

1 st gul lök

3 st enbär

2 dl vispgrädde

0.5 dl ströbröd

Rapsolja och smör till stekning

 

Sås

2-3 st schalottenlökar

1 msk smör

2 dl vilt- eller köttfond

3 msk sherry

3 dl vispgrädde eller crème fraiche

4 msk messmör,

ca 2 msk lingon, rårörda

2 tsk fransk senap

2 msk japansk soja, helst tamari Salt, ev Peppar

 

 

Gör så här

1. Biffar Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet.

3. Skala och riv löken.

4. Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna.

5. Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora pannbiffar.

6. Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.

 

Sås

7. Skala och finhacka schalottenlökarna.

8. Fräs dem i smöret i en kastrull.

9. Häll i fond, sherry och grädde och låt allt koka upp under omrörning.

10. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens.

11. Rör om då och då.

12. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

13. Vid servering Servera biffarna tillsammans med såsen, ugnsbakad mandelpotatis och rårörda lingon. Häll med fördel såsen över biffarna